Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Auguste Joseph Marie De Mersseman (tekenaar)

Datering

1830

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een mannelijk naakt, getekend naar levend model door Auguste De Mersseman in 1830. Toen hij deze studie maakte, was hij leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Hij behaalde de tweede prijs van zijn klas tijdens de prijswedstrijd van 1830. Zijn klasgenoot Auguste Hoffman werd eerste (0022.GRO0388.II). Een naakte man is voluit en frontaal…
Lees meer
Academische studie van een mannelijk naakt, getekend naar levend model door Auguste De Mersseman in 1830. Toen hij deze studie maakte, was hij leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Hij behaalde de tweede prijs van zijn klas tijdens de prijswedstrijd van 1830. Zijn klasgenoot Auguste Hoffman werd eerste (0022.GRO0388.II). Een naakte man is voluit en frontaal afgebeeld. Hij staat rechtop met gespreide benen en houdt zijn linkerarm omhoog. In zijn hand houdt hij een stok vast, waarvan enkel het uiteinde getekend is. Zijn gezicht is weergegeven in profiel naar rechts, de ogen gericht op zijn linkerhand. Hij laat zijn andere arm hangen naast het lichaam. Het gebruikte tekenmedium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. De aantekeningen op de studie verwijzen naar de wedstrijddeelname. Linksboven is de toegewezen letter 'O' op het tekenpapier bevestigd voor anonieme jurering. Daarnaast staat de academiestempel en de handtekening van directeur Jan-Robert Calloigne. Uit deze wedstrijd is ook een tweede studie van De Mersseman bewaard (0016.GRO0203.II). Voorafgaand aan de prijswedstrijd tekenden de leerlingen om beste plaatsen. De Mersseman behaalde daar de eerste plaats (0016.GRO0202.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Auguste Joseph Marie De Mersseman VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op lichtbruin papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 612 x 461 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0201.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.