Academische studie naar sculptuur: buste van Laocoön

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Pieter (II) Pepers (tekenaar)

Datering

1776

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een buste van Laocoön, getekend door Pieter Pepers in 1776. Pepers was ingeschreven als leerling aan de Academie van Brugge. Hij maakte deze studie tijdens de prijswedstrijd van dat jaar in de klas naar sculptuur en won de eerste prijs. Hij tekende ook een tweede studie naar sculptuur: 0016.GRO0049.II. Het onderwerp van deze prijstekening is…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een buste van Laocoön, getekend door Pieter Pepers in 1776. Pepers was ingeschreven als leerling aan de Academie van Brugge. Hij maakte deze studie tijdens de prijswedstrijd van dat jaar in de klas naar sculptuur en won de eerste prijs. Hij tekende ook een tweede studie naar sculptuur: 0016.GRO0049.II. Het onderwerp van deze prijstekening is een buste van Laocoön op een sokkel. Het gaat om een afgietsel van het hoofd van Laocoön uit de gelijknamige beeldengroep. De pijnlijke expressie is af te lezen van het gezicht van de Trojaanse priester die samen met zijn twee zonen gewurgd werd door slangen van Poseidon. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, afgewerkt met hoogsels in wit krijt. Onderaan de studie is een papierstrook aangelijmd. De compositie loopt verder op deze strook. Op de voet van de sokkel staat de aantekening: Pieter Pepers van Brugge, primus na 't plaster 1776. De studie draagt linksboven het etiket met de tekenletter 'N', toegewezen aan Pepers voor zijn deelname aan het concours om zo anoniem te jureren. Directeur Paul de Cock plaatste zijn handtekening op deze wedstrijdtekening, op de plaats waar de academiestempel op het tekenpapier werd gedrukt. De behaalde prijs werd aangeduid met een 'J' (of '1').
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pieter (II) Pepers
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 625 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0048.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT , mythologie AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.