Academische studie naar sculptuur: dansende sater

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joseph Nicolas Truit (tekenaar)

Datering

1761

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van de dansende sater, getekend door Joseph Truit in 1761. Joseph Truit was toen ingeschreven als leerling aan de Academie Brugge en won de eerste prijs in de klas naar sculptuur tijdens het concours van 1761. Het getekende beeldhouwwerk is een afgietsel van de dansende sater of faun. De sater is dansend afgebeeld met crotala (cymbalen)…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van de dansende sater, getekend door Joseph Truit in 1761. Joseph Truit was toen ingeschreven als leerling aan de Academie Brugge en won de eerste prijs in de klas naar sculptuur tijdens het concours van 1761. Het getekende beeldhouwwerk is een afgietsel van de dansende sater of faun. De sater is dansend afgebeeld met crotala (cymbalen) in zijn zwaaiende handen. Zijn voet rust op een blok. In de gebeeldhouwde versies bedient de sater met zijn voet een kroupezion (slaginstrument). Door de slaginstrumenten kreeg het beeldhouwwerk 'De Clacker' of 'Clapperman' als bijnaam (SAB, Academie, nr. 19). Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Er is een aangelijmde strook onderin met verderzetting van de compositie (voeten en blok). In de wedstrijdannotatie staat vermeld dat Truit afkomstig was uit Duinkerke en dat zijn prijs uitgereikt werd op 18 mei 1761. De andere aantekeningen verwijzen eveneens naar de wedstrijddeelname van Truit. Linksboven is het jaartal van de wedstrijd geschreven, met daaronder de handtekening van directeur Matthias de Visch en de academiestempel. Het blauwe papieren etiket draagt de tekenletter 'H' van Truit. Na afloop van het concours werd de behaalde prijs op het tekenpapier genoteerd, rechtsonder. Truit tekende een tweede studie naar sculptuur of 'plaester' tijdens het concours: 0016.GRO0004.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Nicolas Truit
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier, in zwart krijt of houtskool en hoogsels in wit krijt
Afmetingen 635 x 440 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0003.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT , mythologie AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.