Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met speer en schild

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean-Baptiste Joseph Autrique (tekenaar)

Datering

1802

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Jean-Baptiste Autrique in 1802. Autrique was toen ingeschreven in de klas naar levend model aan de academie van Brugge. Hij maakte twee studies tijdens de prijskamp en won de tweede prijs (zie ook 0014.GRO0076.II). Het naakte model is frontaal afgebeeld met een speer in zijn linkerhand. Zijn rechterhand…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Jean-Baptiste Autrique in 1802. Autrique was toen ingeschreven in de klas naar levend model aan de academie van Brugge. Hij maakte twee studies tijdens de prijskamp en won de tweede prijs (zie ook 0014.GRO0076.II). Het naakte model is frontaal afgebeeld met een speer in zijn linkerhand. Zijn rechterhand rust op een geblokte sokkel waarop een doek gedrapeerd is. Tegen de sokkel leunt een schild. De man zet een stap naar voor en kijkt naar rechts. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, afgewerkt met hoogsels in wit krijt. Er is een aangelijmde papierstrook onderin waarop de linkervoet getekend is. De lijmresten rechtsboven verwijzen naar de tekenletter van Autrique, die ter deelname verlijmd werd op de tekening maar niet meer bewaard is. Op de strook onderaan links werd nadien zijn naam en rangschikking genoteerd. Bovenaan links is het academiemerk op de tekening gestempeld. Hubert De Cock ondertekende hier als vervangend directeur. Joseph Brulois werd eerste in dezelfde wedstrijd (0016.GRO0113.II). De rekwisieten van het model ontbreken op de studie van Brulois.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jean-Baptiste Joseph Autrique
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in houtskool of zwart krijt op papier met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 616 x 411 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0077.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.