Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joseph Benoît Suvée (tekenaar)

Datering

1761

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Joseph Suvée in 1761. Suvée tekende deze studie tijdens de prijswedstrijd aan de Academie Brugge en won er de eerste prijs mee in de klas naar het levend model. Het zittende naaktmodel werd door Suvée in driekwart naar links afgebeeld. De man houdt een stok diagonaal voor zijn…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Joseph Suvée in 1761. Suvée tekende deze studie tijdens de prijswedstrijd aan de Academie Brugge en won er de eerste prijs mee in de klas naar het levend model. Het zittende naaktmodel werd door Suvée in driekwart naar links afgebeeld. De man houdt een stok diagonaal voor zijn lichaam. Hij steunt met zijn andere hand op de zitblok en kijkt naar rechtsonder. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Onderaan is een brede strook aan het tekenpapier gelijmd, waarop de compositie vervolledigd werd. Op de achterzijde is er op deze papierstrook getekend. Het gaat wellicht om recuperatie van tekenpapier. De studie draagt aantekeningen in verband met de wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel op het papier gedrukt, met daarboven de handtekening van Matthias de Visch, directeur van de academie. Rechtsboven is een blauw papieren etiket op de tekening verlijmd waarop de letter Q geschreven is; dit is de tekenletter die Suvée toegewezen kreeg voor de anonieme beoordeling door de jury. Het cijfer 1 rechtsonder verwijst naar de behaalde eerste prijs. De annotatie op de aangelijmde strook benoemt de vervaardiger en zijn gewonnen prijs: 'Joseph Suvée, primus van de classe naer het moddel den 18. meij 1761'. Uit een archiefdocument weten we dat Suvée als eerste prijs een zilveren medaille met een agrafe of siergesp won bij de prijsuitreiking in mei 1761 (SAB, Academie, nr. 43).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Benoît Suvée VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 646 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0044.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.