Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Albert Jakob Frans Gregorius (tekenaar)

Datering

1800

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Albert Gregorius in 1800. Gregorius was leerling in de klas naar model aan de academie van Brugge en maakte deze studie tijdens het prijskamp van het schooljaar 1800. Hij behaalde de eerste prijs. Het model is frontaal weergegeven. De man staat in contrapost houding en houdt een stok…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Albert Gregorius in 1800. Gregorius was leerling in de klas naar model aan de academie van Brugge en maakte deze studie tijdens het prijskamp van het schooljaar 1800. Hij behaalde de eerste prijs. Het model is frontaal weergegeven. De man staat in contrapost houding en houdt een stok in de linkerhand. Zijn linkerarm rust daarbij op een kussen dat op een sokkel ligt. Zijn rechterhand is gestrekt en in zijn hand omklemt hij een touw. De man draait zijn gezicht naar rechts. Het formaat van het tekenpapier werd aangepast door middel van aangelijmde papierstroken: ter hoogte van de rechterhand (bladrand links) en de voeten (onderste bladrand), met daarop het opschrift van de tekenaar en jaartal van het concours. Het uitstekende strookje bij de rechterhand is zeer opmerkelijk. Daarop werd de hand van het model op de voorzijde vervolledigd. Op de achterzijde (verso) van dit strookje is de hand geschetst in potlood. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Gregorius bracht wijzigingen aan bij de positie van de voeten van het naaktmodel. Er zijn verschillende aantekeningen. Bovenaan links staan de handtekeningen van Frans Vande Steene (secretaris), Paul de Cock (directeur) en Bernard Fricx (leraar) naast de academiestempel. Rechtsboven is een etiket met de letter 'G' in rode inkt op de tekening verlijmd. Dit is de toegewezen tekenletter van Gregorius voor zijn wedstrijddeelname. Hij maakte een tweede studie naar model, van op de rug gezien: 0016.GRO0108.II. Zijn klasgenoot Rochus Serneels werd tweede in dezelfde wedstrijd: 0016.GRO0111.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albert Jakob Frans Gregorius VIAF
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 620 x 480 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0040.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.