Academische studie naar prent: buste van een vrouw met gevlochten kapsel met sjaaltje

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Cyriaque Caelens (tekenaar)
,
Bernard Romain Julien (prentmaker)

Datering

1867

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een vrouw, getekend door Cyriaque Caelens. Een jonge vrouw is frontaal, tot aan de borst afgebeeld. Haar gezicht is in driekwart naar links weergegeven en ze heeft een neutrale uitdrukking. Haar krullend haar is gevlochten en samengebracht met een witte sjaal waarvan het uiteinde over haar schouder ligt. Haar kledij is afgewerkt met een kanten…
Lees meer
Academische studie naar prent van een vrouw, getekend door Cyriaque Caelens. Een jonge vrouw is frontaal, tot aan de borst afgebeeld. Haar gezicht is in driekwart naar links weergegeven en ze heeft een neutrale uitdrukking. Haar krullend haar is gevlochten en samengebracht met een witte sjaal waarvan het uiteinde over haar schouder ligt. Haar kledij is afgewerkt met een kanten boord. Wellicht werd er een prent van Julien gekopieerd. De gebruikte media zijn zwart krijt of houtskool en wit krijt. Verschillende aantekeningen duiden aan dat het om een wedstrijdtekening van de Academie Brugge gaat. Caelens tekende onder de toegewezen letter 'B'. Later werd zowel boven- als onderaan genoteerd dat hij eerste werd. Onder de academiestempel staat de handtekening van secretaris Vanden Abeele. Uitzonderlijk is het witte etiket met nummer '1538'. Het verwijst naar Caelens' deelname aan de "exposition générale des académies et des écoles de dessin" (1868, Brussel). De Brugse academie werd er vertegenwoordigd door haar beste leerlingen van het afgelopen prijsjaar, opgedeeld per klas. Caelens werd voorgesteld als primus van de tweede klas naar prenten of 'grande tête ombrée', waarvoor hij het tegen elf medeleerlingen had opgenomen. Hij maakte deze studie dus voor de wedstrijd om prijs in 1867.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Cyriaque Caelens , Bernard Romain Julien
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool met wit krijt
Afmetingen 609 x 457 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.63.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.