Zittende Boeddha

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean Charles Verbrugge

Datering

circa 1756 - circa 1800

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De voorstelling toont een zittende Boeddha afgebeeld op een neutrale achtergrond. Een aureool omringt het hoofd van deze op lotusbloemen gezeten Boeddha. De lange oorlellen, het gevolg van het dragen van kostbare sieraden, verbeelden zijn koninklijke afkomst. De houding van zijn handen verbergt heel wat symboliek, maar ook foutjes die te wijten zijn aan de onwetendheid van de schilder omtrent…
Lees meer
De voorstelling toont een zittende Boeddha afgebeeld op een neutrale achtergrond. Een aureool omringt het hoofd van deze op lotusbloemen gezeten Boeddha. De lange oorlellen, het gevolg van het dragen van kostbare sieraden, verbeelden zijn koninklijke afkomst. De houding van zijn handen verbergt heel wat symboliek, maar ook foutjes die te wijten zijn aan de onwetendheid van de schilder omtrent de betekenis van deze symbolen. De vitarka mudra toont een opgeheven rechterhand, de handpalm naar buiten gekeerd, duim- en wijsvinger naar elkaar gericht. Het is de afbeelding van Boeddha als leraar, en drukt discussie, prediking en intellectuele argumentatie uit. De in de schoot rustende linkerhand met de palm naar boven gericht, staat voor noodzakelijkheid. De Boeddha die we hier zien, houdt echter de linkerhand op en plooit de duim, midden- en ringvinger naar elkaar toe. Daarenboven is het de rechterhand die het gebaar kracht bij zet in plaats van de linkerhand.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.