Portret van graaf François-Joseph de Viry

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Franciscus Josephus Kinsoen

Datering

1805

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De Brugse kunstschilder Kinsoen bouwde een internationale loopbaan op als hof- en societyportrettist te Parijs en Kassel. Aanvankelijk te Brugge, Gent en Brussel werkzaam, vestigde hij zich in 1799 te Parijs. Van een streng en sober neoclassicisme evolueerde Kinsoens stijl naar een meer mondaine, vleiende trant die meer in de smaak viel bij een gefortuneerd cliënteel. Dit is het portret…
Lees meer
De Brugse kunstschilder Kinsoen bouwde een internationale loopbaan op als hof- en societyportrettist te Parijs en Kassel. Aanvankelijk te Brugge, Gent en Brussel werkzaam, vestigde hij zich in 1799 te Parijs. Van een streng en sober neoclassicisme evolueerde Kinsoens stijl naar een meer mondaine, vleiende trant die meer in de smaak viel bij een gefortuneerd cliënteel. Dit is het portret van graaf François-Joseph de Viry, prefect van het Leiedepartement. Hij is gekleed als senator, en is gezeten met een blad in de hand. Op dit blad leest men volgende tekst: Collège / Electoral de la Lys / 20 8bre 1806 (de volgende vijf lijnen zijn onleesbaar). Naast hem ligt zijn hoed met struisvogelveren. Graaf de Viry werd geboren te Viry (Haute-Savoie) in 1736 en overleed te Parijs in 1813. In 1800 werd hij benoemd als prefect van het Leiedepartement. In 1804 werd hij aangesteld als lid van de senaat en vervangen als prefect door de markies de Chauvelin (cf. 0000.GRO0104.I).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.