De garnaaltrap

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Constant Permeke

Datering

1924

Periode

20ste eeuw
In 1924 tekende Permeke De garnaaltrap. Oostendenaars noemen het eigenlijk ‘de vistrap’. Permeke heeft de vistrap wel vaker geschilderd. Spilliaert ook. Hun gezamenlijke atelier lag er recht tegenover aan de Visserskaai. De Oostendse dokken werden gebouwd in 1850. Er werd ook een trap gebouwd die rechtstreeks naar de vissersboten leidde. Als een vissersboot terugkeerde van de zee, ging het grootste…
Lees meer
In 1924 tekende Permeke De garnaaltrap. Oostendenaars noemen het eigenlijk ‘de vistrap’. Permeke heeft de vistrap wel vaker geschilderd. Spilliaert ook. Hun gezamenlijke atelier lag er recht tegenover aan de Visserskaai. De Oostendse dokken werden gebouwd in 1850. Er werd ook een trap gebouwd die rechtstreeks naar de vissersboten leidde. Als een vissersboot terugkeerde van de zee, ging het grootste deel van de vangst naar de rederij, om de kosten van het schip te dekken. De rest werd verdeeld onder de bemanning. Die hielden apart wat ze zelf nodig hadden en wat ze niet nodig hadden verkochten ze aan de trap, vers van de zee. Het jaar 1924 was het jaar van de doorbraak van Permekes werk. Er was de retrospectieve van Permeke bij Giroux die heel wat aandacht kreeg in de pers. Ook in zijn eigen stad waren de reacties positief en verschenen er regelmatig artikels in Le Carillon d’Ostende. In 1923 werd er ook een nieuw Oostends tijdschrift La Flandre Littéraire uitgebracht. Ook daarin verscheen er een waardevol artikel over Permeke.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Constant Permeke VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie werken op papier
Materiaal
potlood en terpentijnverf op papier
Afmetingen 58 x 44 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer SM000025
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.