Charcoal S

© SABAM Belgium 2023 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Pascale Marthine Tayou

Datering

2013
Wat betekenen identiteit, authenticiteit en traditie? Dat zijn belangrijke vraagstukken voor de Kameroense kunstenaar Pascale Marthine Tayou, die bij de start van zijn carrière in de jaren negentig zijn naam veranderde in de vrouwelijke vorm: Pascal(e) Marthin(e). Na een studie rechten ontwikkelt hij als autodidact een artistiek parcours waarin krachtige en poëtische sculpturen en installaties zijn zoektocht naar het universeel…
Lees meer
Wat betekenen identiteit, authenticiteit en traditie? Dat zijn belangrijke vraagstukken voor de Kameroense kunstenaar Pascale Marthine Tayou, die bij de start van zijn carrière in de jaren negentig zijn naam veranderde in de vrouwelijke vorm: Pascal(e) Marthin(e). Na een studie rechten ontwikkelt hij als autodidact een artistiek parcours waarin krachtige en poëtische sculpturen en installaties zijn zoektocht naar het universeel menselijke vertolken. Tayou bricoleert, al dan niet met gerecupereerde materialen, een wereld die zowel bevreemdend als vertrouwd aanvoelt. In zijn multidisciplinair werk, met beelden, maskers, kleuren en objecten, plaast hij tradities en verschillende culturen tegenover onze geglobaliseerde wereld. Dit als een markante weergave van de struggle for life. Hij maakt binnen zijn oeuvre ook fresco’s waarbij hij krijtjes of houtskoolpennen kleeft op een houten drager. Dit idee om materialen waarmee normaal getekend wordt deel te laten worden van een werk intrigeert. Het werk Charcoal S lijkt vanop afstand een erg groot zwart schoolbord waarop met krijt kinderlijke tekeningen werden aangebracht. Dichtbij zie je de typische opbouw met houtskoolpennen in eindeloze rijen tot één groot geheel samengebracht. Het intense zwart contrasteert fel met de witte tekeningen. Tayou verkoos lang assemblage boven de getekende lijn. Maar hier komen beide werelden samen en speelt hij met de stereotypen van Afrikaanse ‘speels’ ogende figuren. Het werk kan een verwijzing zijn naar de verplichte katholieke scholing van vele Kameroeners tijdens de koloniale periode.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pascale Marthine Tayou RKD Wikidata
Type wandsculptuur
Categorie reliëfs/wandsculpturen
Materiaal
houtskool, krijt, hout, mixed media
Afmetingen 133 x 255 x 5 cm (hxbd)
Locatie In depot
Objectnummer MZ000406
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.