Zonder titel

© SABAM Belgium 2023 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Gilbert Swimberghe

Datering

precies 1968
In de jaren 1960 stapt Swimberghe definitief over naar de abstracte kunst. Al blijven er zeker verbanden met zijn vroeger werk merkbaar; reeds in de jaren 1950 interesseerde de Brugse kunstenaar zich in het compositorische element van de tafel. Langzamerhand, parallel met de evolutie naar de abstractie in zijn oeuvre, verving Swimberghe de objecten op de tafel door pure, autonome…
Lees meer
In de jaren 1960 stapt Swimberghe definitief over naar de abstracte kunst. Al blijven er zeker verbanden met zijn vroeger werk merkbaar; reeds in de jaren 1950 interesseerde de Brugse kunstenaar zich in het compositorische element van de tafel. Langzamerhand, parallel met de evolutie naar de abstractie in zijn oeuvre, verving Swimberghe de objecten op de tafel door pure, autonome vormen. (Een belangrijk werk in die trend is het schilderij De blauwe tafel (1955).) De interesse in een dergelijke tafelachtige compositie blijft doorleven in het werk van de jaren 1960, bijvoorbeeld in de zeefdruk Zonder titel uit de collectie van Mu.ZEE. Op het rechthoekige beeldoppervlak van het kunstwerk plaatste Swimberghe een aantal gelijkaardige, rechtopstaande vormen die aan de hand van kleurvariaties in elkaar lijken over te lopen. In Zonder titel gebeurt dit aan de hand van allerlei tinten. De vormen steunen op hun beurt op een rechte, of - zoals in het geval van Zonder titel - op een schuine strook op poten, die symbool staat voor de tafel uit het vroegere oeuvre van de kunstenaar. In dergelijke werken is de spanning tussen vlakheid en diepte, twee- en driedimensionaliteit sterk voelbaar.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Gilbert Swimberghe VIAF RKD Wikidata
Types grafiek (prenten) , zeefdruk (prent) , grafiekmap
Categorie werken op papier
Materiaal
kartonnen map bekleed met boekbinderslinnen met zeefdrukken op papier
Afmetingen 70 x 50.5 x 1 cm (hxbxd)
Locatie In depot
Objectnummer K000486a-j
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.