Het paard van Troje I

© SABAM Belgium 2022 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Johan Creten
'Het paard van Troje' is de titel van deze vrouwentorso uit het begin van de jaren 1990. Het is volledig bedekt met vlijmscherpe zwarte rozenblaadjes. Volgens de Griekse mythe is het paard van Troje een kunstwerk dat zo mooi en verleidelijk is, dat het toegelaten wordt binnne de stadspoorten. Maar er zit een verborgen boodschap in. 'Het paard van Troje'…
Lees meer
'Het paard van Troje' is de titel van deze vrouwentorso uit het begin van de jaren 1990. Het is volledig bedekt met vlijmscherpe zwarte rozenblaadjes. Volgens de Griekse mythe is het paard van Troje een kunstwerk dat zo mooi en verleidelijk is, dat het toegelaten wordt binnne de stadspoorten. Maar er zit een verborgen boodschap in. 'Het paard van Troje' van Johan Creten leidt niet tot vernietiging. Hij ziet schoonheid als een soort glijmiddel om het werk toegankelijker te maken en om kritische onderstromen toe te voegen. In zijn onaanraakbare vrouwenbustes heeft Johan Creten het over seksuele oorlogsvoering, erotiek als drijfveer voor veel conflicten en onze drang naar een betere wereld. Al sinds de jaren 1980 gebruikt Johan Creten klei op een hoogst vernieuwende en persoonlijke manier. Hij heeft keramiek uit de ambachtelijke sfeer gehaald en het een toonaangevende plaats binnen de hedendaagse kunst gegeven. Hij is ook de eerste Belg die tijdens zijn leven heeft geëxposeerd in het Louvre in Parijs.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Johan Creten RKD Wikidata
Type beeldhouwwerk
Categorie beeldhouwwerken
Materiaal
geglazuurd aardewerk, hout
Afmetingen 147 x 53 x 47 cm (hxbxd)
Locatie In depot
Objectnummer BK005954
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.