Studiekop

CC0

Kunstenaar / maker

Anthony van Dyck (schilder)

Datering

c. 1618-1620

Periode

17de eeuw
Op het centrale driehoekige kernstuk van dit paneeltje schilderde Van Dyck het hoofd van een magere oude man in verloren profiel, dit wil zeggen half in achteraanzicht bekeken. Mogelijk is dit een fragment van een paneel waarop meerdere koppen stonden afgebeeld. Een latere hand vervolledigde de onregelmatige vorm tot een staande rechthoek en schilderde er kledij en een donkere achtergrond…
Lees meer
Op het centrale driehoekige kernstuk van dit paneeltje schilderde Van Dyck het hoofd van een magere oude man in verloren profiel, dit wil zeggen half in achteraanzicht bekeken. Mogelijk is dit een fragment van een paneel waarop meerdere koppen stonden afgebeeld. Een latere hand vervolledigde de onregelmatige vorm tot een staande rechthoek en schilderde er kledij en een donkere achtergrond bij. Niet de identiteit van het model was voor Van Dyck belangrijk, wel de pose en de speling van het licht op zijn gelaat en nekspieren. De penseelvoering is doeltreffend en getuigt van een scherp observatievermogen. Transparante verflagen wisselen elkaar af met opake partijen en met accenten die het licht weerkaatsen. Een verfrommelde witte kraag vormt het slotakkoord van deze sonate in grijzen, okers en bruinen. Van Dyck maakte de studie omstreeks 1618–1620, ter voorbereiding van een schilderij. Hij werkte toen als jonge kunstenaar in het atelier van Peter Paul Rubens. De tronie vormde het vertrekpunt voor de knielende figuur die Christus een rietstengel als staf aanbiedt, rechts onderaan op het schilderij Doornenkroning (Madrid, Museo del Prado, inv.nr. P001474) en op nog een tweede Doornenkroning (voorheen Berlijn, Kaiser Wilhelm Museum, inv.nr. 770, vernietigd tijdens WO II). Het personage op groot formaat is halfnaakt en draagt een hoofdband. Een anatomische krijtstudie van deze figuur wordt bewaard in Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen, inv.nr. MB 341 (PK)). Enkele andere tronies die in de kunsthandel circuleren zijn oefeningen van Van Dyck voor de hoofden van de overige personages op deze twee doeken.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Anthony van Dyck VIAF RKD Wikidata
Categorie schilderij
Materiaal
olieverf op paneel
Afmetingen 37 × 30 cm
Locatie In depot / in bruikleen
Objectnummer 5168
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Trefwoord baard Iconclass
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.