Lycurgus leest voor uit zijn verhandeling over de voordelen van opvoeding

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

Paulus Bernardus Mercator (auteur)
,
Jan Saenredam (graveur (prentkunstenaar))

Datering

1596

Periode

16de eeuw
Lycurgus, de befaamde Spartaanse wetgever, staat rechts op de voorgrond en leest voor uit een boek. Op de achtergrond is een marktplein met toeschouwers te zien. Twee honden worden op het marktplein losgelaten. De ene hond eet uit een bak voedsel dat voor hen is klaargezet, de andere hond rent een losgelaten haas achterna. De voorstelling verbeeldt een parabel van…
Lees meer
Lycurgus, de befaamde Spartaanse wetgever, staat rechts op de voorgrond en leest voor uit een boek. Op de achtergrond is een marktplein met toeschouwers te zien. Twee honden worden op het marktplein losgelaten. De ene hond eet uit een bak voedsel dat voor hen is klaargezet, de andere hond rent een losgelaten haas achterna. De voorstelling verbeeldt een parabel van Lycurgus. De wetgever wou het belang van opvoeding aantonen en trainde twee honden van hetzelfde nest op een andere manier. De ene hond moest jagen voor zijn eten, terwijl de andere hond altijd werd gevoederd. Als hij de twee honden op het forum van Sparta loslaat, gedragen de honden zich naar hun opvoeding. De parabel komt voor in Plutarchus' Moralia (3:16). De prent heeft een Latijns tekst in de marge met uitleg.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.