Portret van Joos de Damhouder

Public Domain

Kunstenaar / maker

Pieter II de Jode (graveur (prentkunstenaar))

Datering

ca. 1628 - 1670

Periode

17de eeuw
Joos de Damhouder (Brugge, 1511 (?) – Antwerpen, 1581) was een Brugse advocaat, schepen van de stad en later raadpensionaris. In 1552 werd hij door Maria van Hongarije benoemd tot commissaris van de Raad van Financiën en tot tresaurier-generaal van de troepen van keizer Karel V. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge wordt de Damhoudertryptiek (1574) bewaard. Dit werk wordt algemeen…
Lees meer
Joos de Damhouder (Brugge, 1511 (?) – Antwerpen, 1581) was een Brugse advocaat, schepen van de stad en later raadpensionaris. In 1552 werd hij door Maria van Hongarije benoemd tot commissaris van de Raad van Financiën en tot tresaurier-generaal van de troepen van keizer Karel V. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge wordt de Damhoudertryptiek (1574) bewaard. Dit werk wordt algemeen beschouwd als één van de hoogtepunten in het werk van de schilder Pieter Pourbus. Aan beide zijden van het middenpaneel met de Aanbidding van de herders, figureren De Damhouder met zijn vier zonen, waarvan drie toen reeds overleden waren en Louise de Chantraines, zijn echtgenote, met hun zes dochters, waarvan er drie toen al overleden waren. De prent toont hem met baret. Het portret is gevat in een omlijsting. In de marge zijn het wapenschild, de naam en functie van de geportretteerde in het Latijn en een onderschrift in het Nederlands te zien.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.