Portret van Samuel Crew

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Peter Faes

Datering

circa 1650 - circa 1652

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het betreft een vroeg portret van Lely ut 1650 van Samuel Crew, of zijn broer Nathaniel Crew, telgen van een belangrijke Engelse familie en beide protestantse priesters. Hun vader John Crew of Stene was lid van het Engelse Parliament en fungeerde tussen 1623 en 1625 als Speaker of the House. Lely wilde met dit portret duidelijk aan de verwachtingen van…
Lees meer
Het betreft een vroeg portret van Lely ut 1650 van Samuel Crew, of zijn broer Nathaniel Crew, telgen van een belangrijke Engelse familie en beide protestantse priesters. Hun vader John Crew of Stene was lid van het Engelse Parliament en fungeerde tussen 1623 en 1625 als Speaker of the House. Lely wilde met dit portret duidelijk aan de verwachtingen van zijn opdrachtgever en zijn belangrijkste mecenas voldoen. Met grote virtuositeit - waarin reflecties van de portretkunst van Frans Hals zijn te herkennen - schildert Lely de kledij van de jonge heer (vermoedelijk Samuel), met veel aandacht voor de textuur en de lichtinval op het zwarte textiel. Het witte hemd schittert in het midden van de donkere, eerder sombere sfeer van het schilderij. Alleen het gelaat en de haren zijn door de lichtinval duidelijk benadrukt. Gedurfd toont Lely zijn model niet in het centrum van het doek, maar positioneert hij de jongeman net uit de middenas van het schilderij. Op die manier vermijdt hij het formalisme van portretten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Peter Faes VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschildering
Categorie schilderingen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 76.2 x 63.5 cm
Locatie Groeningemuseum
Objectnummer 2012.GRO0001.I
Beschrijving
Onderwerp portretten
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.