Boslandschap met de heilige Hieronymus

Public Domain

Kunstenaar / maker

Gillis III van Coninxloo (toegeschreven aan)

Periodes

16de eeuw, 17de eeuw
Na de val van Antwerpen zag Gilles III van Coninxloo zich in 1585 verplicht om zijn geboortestand te verlaten. Via Zeeland vluchtte hij naar Frankenthal waar ook andere landschapsschilders werkzaam waren. Later vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij reeds tijdens zijn leven beschouwd werd als een vernieuwer. Hij ruilde de drietonale compositie (bruin, groen en blauw) voor meer complexe…
Lees meer
Na de val van Antwerpen zag Gilles III van Coninxloo zich in 1585 verplicht om zijn geboortestand te verlaten. Via Zeeland vluchtte hij naar Frankenthal waar ook andere landschapsschilders werkzaam waren. Later vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij reeds tijdens zijn leven beschouwd werd als een vernieuwer. Hij ruilde de drietonale compositie (bruin, groen en blauw) voor meer complexe schema’s die gebaseerd waren op zorgvuldig uitgekiende lichtdonker contrasten. Zijn in een vloeiende penseelvoering geschilderde bosgezichten met bijzondere lichteffecten hebben een romantisch en bij momenten zelfs een fantastisch karakter. De heilige Hiëronymus is een van de meest populaire voorstellingen uit de Vlaamse schilderkunst. Zijn teruggetrokken bestaan en zijn introspectieve levenshouding inspireerde vele kunstenaars, maar ook zijn discrete aanwezigheid in het landschap maakte hem tot het geliefkoosde onderwerp van de vroegste landschapsschilders.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.