Met de vogelen

© SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Prosper De Troyer (schilder)

Datering

1928

Periode

20ste eeuw
Prosper De Troyer stond vóór de Eerste Wereldoorlog sterk onder invloed van Rik Wouters en het Brabantse fauvisme. Tijdens de oorlog sloot hij zich aan bij het Antwerpse modernisme dat in de kring rond Paul van Ostaijen ophef maakte. Het futurisme leidde hem, zoals zijn vrienden Paul Joostens, Jos Léonard en Jozef Peeters, naar de abstracte kunst. Ook die weg…
Lees meer
Prosper De Troyer stond vóór de Eerste Wereldoorlog sterk onder invloed van Rik Wouters en het Brabantse fauvisme. Tijdens de oorlog sloot hij zich aan bij het Antwerpse modernisme dat in de kring rond Paul van Ostaijen ophef maakte. Het futurisme leidde hem, zoals zijn vrienden Paul Joostens, Jos Léonard en Jozef Peeters, naar de abstracte kunst. Ook die weg zou De Troyer al snel verlaten voor een verhalend en naïef aandoend expressionisme, dat stilistisch meer aansluiting vindt bij de toenmalige Duitse en Nederlandse Nieuwe Zakelijkheid dan bij het werk van Constant Permeke of Gustave De Smet. Met de vogelen uit 1928 is daarvan een goed voorbeeld. In een sterk vereenvoudigde en monumentale vormentaal vertelt De Troyer hier een simpel verhaal van verbondenheid tussen mens en natuur, een thema dat in die periode herhaaldelijk in zijn werk terugkeert.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.