Mijn kamer in Delft

Public Domain

Kunstenaar / maker

Jan Toorop (tekenaar)

Datering

1880

Periode

19de eeuw
Mijn kamer in Delft is een merkwaardig werk uit het begin van de kunstenaarscarrière van Toorop. In 1880 studeerde hij nog aan de Rijksacademie in Amsterdam. Het is een vrij gedetailleerde en realistisch uitgewerkte tekening van de werkkamer van de kunstenaar in Delft. Hoewel het werk stilistisch nog volledig aansluit bij dat van kunstenaars als Jozef Israëls en de toen…
Lees meer
Mijn kamer in Delft is een merkwaardig werk uit het begin van de kunstenaarscarrière van Toorop. In 1880 studeerde hij nog aan de Rijksacademie in Amsterdam. Het is een vrij gedetailleerde en realistisch uitgewerkte tekening van de werkkamer van de kunstenaar in Delft. Hoewel het werk stilistisch nog volledig aansluit bij dat van kunstenaars als Jozef Israëls en de toen in Nederland dominante Haagse School is toch al een voorkeur te zien voor een scherp afgelijnde tekening die vanaf de jaren 1890 zijn (grafisch) werk zal domineren. Links voor het raam is in tegenlicht een schilderezel te zien, terwijl tegen de rechtermuur een bureau getekend is dat vol ligt met papieren en tekeningen. Rechts op de voorgrond staat een grote map met tekeningen. Her en der in de ruimte zijn sculpturen te zien. Aan de rechterkant bijvoorbeeld is de onderkant van een Javaans beeld getekend dat verwijst naar zijn jeugd en afkomst uit de Nederlandse kolonie. Kleiner, maar centraal en volledig is een doodshoofd te zien dat schijnbaar gebruikt wordt als presse-papier. Dergelijke details kunnen geïnterpreteerd worden als verwijzingen naar de interesses van Toorop in het mystieke en het exotische die in zijn later werk volop tot uiting zouden komen. Het museum van Gent kon deze tekening verwerven samen met een twintigtal andere schetsen, tekeningen en aquarellen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jan Toorop VIAF RKD Wikidata
Types aquarel , potloodtekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materialen
aquarel over aanzet in potlood op papier
potlood AAT, aquarel , papier
Afmetingen 256 x 354 mm
Locatie In depot
Objectnummer 1957-W-5
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.