Victoria Dubourg, vrouw van de kunstenaar (studie)

Public Domain

Kunstenaar / maker

Henri Fantin-Latour (schilder)

Datering

1873

Periode

19de eeuw
Henri Fantin-Latour is een stille, solitaire kunstenaar die teruggetrokken in zijn atelier aan schilderijen werkt. De criticus en schilder Jacques-Emile Blanche omschrijft hem als een moeilijk benaderbaar persoon die zijn bezoek graag aan de deur enige minuten liet wachten, in de hoop dat het zou vertrekken. Deze ingesteldheid zou kunnen verklaren dat van de vele portretten die hij realiseert het…
Lees meer
Henri Fantin-Latour is een stille, solitaire kunstenaar die teruggetrokken in zijn atelier aan schilderijen werkt. De criticus en schilder Jacques-Emile Blanche omschrijft hem als een moeilijk benaderbaar persoon die zijn bezoek graag aan de deur enige minuten liet wachten, in de hoop dat het zou vertrekken. Deze ingesteldheid zou kunnen verklaren dat van de vele portretten die hij realiseert het merendeel bestaat uit figuurstukken die de intieme kring van familie en dichte vrienden in beeld brengen. Hoewel het model van Portret van een jonge vrouw niet gekend is, gaat het mogelijk om de zus van de kunstenaar of om zijn toekomstige echtgenote, Victoria Dubourg. Het opschrift Etude, aangebracht op de achterzijde van het doek vermoedelijk door de kunstenaar zelf, bevestigt het vluchtige karakter van het doek. Toch komt ook uit dit onafgewerkte werkje de trefzekere hand van de kunstenaar tot uiting. Het ingetogen kleurgebruik, de psychologische afstand en de afwezigheid van elke vorm van anekdotiek illustreert de eigenheid van Fantin-Latour als portretschilder.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.