Meimaand

Public Domain

Kunstenaar / maker

Auguste Oleffe (schilder)

Datering

1908

Periode

20ste eeuw
In 1898 ligt Auguste Oleffe mee aan de basis van de kunstenaarsgroep Le Labeur. Deze groep, die hoofdzakelijk uit Brusselse schilders bestaat, wou komaf maken met alle academische methodes en pasklare formules binnen de schilderkunst. Met hun geloof in de scheppende macht van het individu streven ze naar vernieuwing en authentieke spontaniteit. Hierin zijn de eerste grondslagen voor het Brabantse…
Lees meer
In 1898 ligt Auguste Oleffe mee aan de basis van de kunstenaarsgroep Le Labeur. Deze groep, die hoofdzakelijk uit Brusselse schilders bestaat, wou komaf maken met alle academische methodes en pasklare formules binnen de schilderkunst. Met hun geloof in de scheppende macht van het individu streven ze naar vernieuwing en authentieke spontaniteit. Hierin zijn de eerste grondslagen voor het Brabantse Fauvisme te bespeuren. In 1897 ontdekt Oleffe in Parijs het werk van Edouard Manet en Auguste Renoir, van wie hij het kleurenpalet en de losse penseelvoering overneemt. Het scherpe coloriet van Manet is duidelijk terug te vinden in Meimaand. Anderzijds zet Oleffe de realistische traditie van het noorden verder. Deze zoektocht naar een nieuwe maar authentieke stijl heeft veel invloed op zijn jongere collega’s. Oleffe is een belangrijke overgangsfiguur naar het Brabantse fauvisme.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.