Het begrafenismaal

Public Domain

Kunstenaar / maker

Léon Frédéric (schilder)

Datering

1886

Periode

19de eeuw
Naast symbolistisch werk schilderde Léon Frédéric in de eerste plaats realistische taferelen over het leven van eenvoudige mensen: arbeiders, daklozen en boeren. Hij was begaan met hun ellende, maar werd ook getroffen door de diepe religiositeit van de bejaarden op het platteland. Het begrafenismaal sluit inhoudelijk aan bij een reeks van vier schilderijen, De leeftijden van de boer (Koninklijke Musea…
Lees meer
Naast symbolistisch werk schilderde Léon Frédéric in de eerste plaats realistische taferelen over het leven van eenvoudige mensen: arbeiders, daklozen en boeren. Hij was begaan met hun ellende, maar werd ook getroffen door de diepe religiositeit van de bejaarden op het platteland. Het begrafenismaal sluit inhoudelijk aan bij een reeks van vier schilderijen, De leeftijden van de boer (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel), waarin de kunstenaar de fysionomie van boeren bestudeerde. Opmerkelijk is hier het bleke gelaat van de oude vrouw aan het hoofdeinde van de lange tafel; die is nauwelijks uitgewerkt. Mogelijk suggereerde Frédéric hoe dicht zij zelf bij de dood stond. De man met gevouwen handen op de voorgrond links herinnert aan de schenkers in 15de-eeuwse altaarstukken. Het licht dat door de bomen schijnt en de gezichten van de boeren verlicht, verhoogt de spirituele sfeer.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Léon Frédéric VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 125.5 x 177.5 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1886-D
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.