Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Rochus Serneels (tekenaar)

Datering

1800

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Rochus Serneels in 1800. Het gaat om een prijstekening, gemaakt door Serneels toen hij leerling was in de klas naar model aan de academie van Brugge. Zoals de notities onderaan aangeven, won Serneels de tweede prijs. Het naaktmodel is frontaal weergegeven naast een hoge sokkel. De man staat…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Rochus Serneels in 1800. Het gaat om een prijstekening, gemaakt door Serneels toen hij leerling was in de klas naar model aan de academie van Brugge. Zoals de notities onderaan aangeven, won Serneels de tweede prijs. Het naaktmodel is frontaal weergegeven naast een hoge sokkel. De man staat in contrapost houding en houdt een stok in de linkerhand. Zijn linkerarm rust daarbij op de hoge sokkel ligt. Zijn rechterarm is gestrekt en in zijn hand omklemt hij een touw. De man draait zijn gezicht naar rechts. Er is een papierstrook aangelijmd om de tekening te vervolledigen onderaan met de voeten van het model en een deel van de sokkel. De achtergrond werd opgebouwd met arceringen in verschillende zones. Het is opmerkelijk dat de studie niet volledig afgewerkt is. Desondanks won Serneels de tweede prijs. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool met spaarzaam gebruik van wit krijt voor hoogsels op het bovenlichaam van het naaktmodel. De studie is getekend tijdens het prijskamp van 1800. De tekenletter 'D' werd hem toegewezen, die rechtsboven op het papier gekleefd is voor anonieme jurering. Linksboven staan de handtekeningen van Frans Vande Steene (secretaris), Paul de Cock (directeur) en Bernard Fricx (leraar) naast de academiestempel. Serneels maakte een tweede studie naar model, van op de rug gezien: 0016.GRO0112.II. Albert Gregorius werd de winnaar van het concours: 0014.GRO0040.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Rochus Serneels VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 630 x 454 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0111.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.