Academische compositiestudie: Jakobs begrafenis

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Flori van Acker (tekenaar)

Datering

1878 - 1879

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische compositiestudie van een bijbels tafereel, getekend door Flori Van Acker in 1878-1879. De studie is gemaakt in het kader van een prijskamp aan de Academie Brugge. De aantekening '1ste eervolle melding' verwijst wellicht naar de behaalde eerste (of tweede) prijs in de wedstrijd. In de afgebeelde scene staat een tiental figuren rond een grafkist waarin een afgedekt lichaam wordt…
Lees meer
Academische compositiestudie van een bijbels tafereel, getekend door Flori Van Acker in 1878-1879. De studie is gemaakt in het kader van een prijskamp aan de Academie Brugge. De aantekening '1ste eervolle melding' verwijst wellicht naar de behaalde eerste (of tweede) prijs in de wedstrijd. In de afgebeelde scene staat een tiental figuren rond een grafkist waarin een afgedekt lichaam wordt geheven. Centraal in de figurengroep tekende Van Acker een man met een brandende toorts. Rechts staat een gekroonde man met gezonken hoofd en gestreept doek. Wellicht gaat het om een compositie rond het thema van de dood van Jakob (Genesis 49:33, 50:1-14). De koning rechts zou dan Jozef voorstellen. De begrafenis vindt plaats in de grot van de Patriarchen (Machpela). Op de achterzijde is een schets gemaakt van een andere compositie waarop circa zes figuren afgebeeld zijn. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De studie op de voorzijde is verder uitgewerkt met witte verf. Rechtsboven is de academiestempel op de tekening gedrukt met daaronder de geschreven handtekening van academiedirecteur Wallays. Onderaan links vermeldt het opschrift de naam van de leerling en zijn behaalde plaats in de ranking van de wedstrijd in 1878-1879.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Flori van Acker VIAF RKD Wikidata
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, hoogsels met witte dekverf
Afmetingen 465 x 675 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0059.II
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.