Portret van Lady Anne Rushout

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Marcus (II) Gheeraerts

Datering

1631

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Portret van een dame met een zwart satijnen kleed, versierd met gele gordelband en strikken, en een fijne schouderkraag en molensteenkraag. Aan haar taille hangt een zwarte bonten beurs met een geel lint. Ze draagt een zwarte muts met parels, en verschillende juwelen. Als weduwe draagt ze de ring van haar overleden echtgenoot, op haar kraag vastgemaakt met een zwart…
Lees meer
Portret van een dame met een zwart satijnen kleed, versierd met gele gordelband en strikken, en een fijne schouderkraag en molensteenkraag. Aan haar taille hangt een zwarte bonten beurs met een geel lint. Ze draagt een zwarte muts met parels, en verschillende juwelen. Als weduwe draagt ze de ring van haar overleden echtgenoot, op haar kraag vastgemaakt met een zwart strikje. De vrouw leunt tegen een tafel waarop een boek ligt. Het portret is niet gesigneerd, en de vrouw wordt niet geïdentificeerd. Er is wel een datering aanwezig, 1631, en de vermelding van de leeftijd van de vrouw, 29. De vrouw wordt op grond van de herkomst van het werk traditioneel geïdentificeerd als Lady Anne Rushout, weduwe van John Rushout. Genealogisch onderzoek dient dit evenwel nog te bevestigen. Het schilderij wordt toegeschreven aan Marcus Gheeraerts II. De schilderkunstige kenmerken van het werk, de verfijndheid in detail, kleur en stofdifferentiatie, sluiten aan bij de bekende portretten van deze schilder. (Naar: A. Janssens de Bisthoven, in: Schatten voor Brugge. Stedelijke Musea Brugge. Aanwinsten 1966-1971, Brugge, 1972, pp. 13-14; D. De Vos, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 15de en 16de eeuw, Brugge, 1979, pp. 126-127.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.