Het Pandreitje in Brugge

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jan Anton Garemijn

Datering

1778

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
In dit genretafereel geeft Garemijn een sfeervol beeld van een marktdag op het gedempte Pandreitje. Op de voorgrond zien we twee groepen vrouwen die groenten en fruit verkopen. Uiterst rechts zingt een marktzanger op een klein podium liedjes, die hij componeert naar aanleiding van een pas gebeurd misdrijf zoals te lezen is op de tekst van het uithangbord aan de…
Lees meer
In dit genretafereel geeft Garemijn een sfeervol beeld van een marktdag op het gedempte Pandreitje. Op de voorgrond zien we twee groepen vrouwen die groenten en fruit verkopen. Uiterst rechts zingt een marktzanger op een klein podium liedjes, die hij componeert naar aanleiding van een pas gebeurd misdrijf zoals te lezen is op de tekst van het uithangbord aan de rechterzijde. Het is waarschijnlijk dat hij van de gelegenheid gebruik maakt om zogenaamde ‘mannekensbladen’ met de laatste nieuwtjes aan het publiek te verkopen. Op de achtergrond bieden de slagers hun goederen te koop aan. Door het welbestudeerde spel van licht en schaduw slaagt Garemijn er in dit schilderij uitstekend in om de algemene sfeer van een marktdag weer te geven. De lichtinval gebeurt op natuurlijke wijze door de zijstraat links en over het dak van het huis op de linkerkant. Hierdoor komt de vrouwengroep met twee kinderen en een spelend hondje op de voorgrond rechts in het licht te staan, evenals de gevels van de huizen op de rechterkant en de twee monniken op de achtergrond links. Naast het subtiele lichtspel werkt Garemijn in dit schilderij ook meer met nuances van eenzelfde kleur en put hij de verschillende schakeringen van bijvoorbeeld de bruine kleur volledig uit. Zo bekomt de belangrijkste Brugse rococoschilder een doek met een krachtig en helder koloriet.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.