Marteldood van de heiligen Crispinus en Crispinianus

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Ghislain Vroyelinck

Datering

1613

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Volgens de legende van de martelaren Crispinus en Crispinianus, patroonheiligen van de schoenmakers, werden deze twee Romeinse bekeerlingen onder keizer Maximianus gemarteld en onthoofd. De terechtstelling is uitgebeeld in het midden van de compositie. Crispinus ligt al onthoofd op de grond; de beul heeft zijn zwaard in de aanslag en staat op het punt om ook Crispinianus te treffen. Onder…
Lees meer
Volgens de legende van de martelaren Crispinus en Crispinianus, patroonheiligen van de schoenmakers, werden deze twee Romeinse bekeerlingen onder keizer Maximianus gemarteld en onthoofd. De terechtstelling is uitgebeeld in het midden van de compositie. Crispinus ligt al onthoofd op de grond; de beul heeft zijn zwaard in de aanslag en staat op het punt om ook Crispinianus te treffen. Onder de omstaanders zijn enkele Romeinse officieren. Links onderaan staat een oud echtpaar, mogelijk als allusie op het feit dat beide martelaren kosteloos zouden schoenen gemaakt hebben voor de armen. De stijl is beïnvloed door het Romeinse laat-maniërisme. Enkele motieven zijn onmiskenbaar ontleend aan de fresco's van Taddeo en Federico Zuccaro. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, pp. 224-225.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.