Heilige Familie met Elisabeth en Johannes de Doper

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Cornelis van Cleve (schilder)

Datering

circa 1520 - circa 1594

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het thema van het bezoek van Elisabeth en Johannes als kind aan de Heilige Familie steunt niet op een evangelische aanwijzing maar op de “Meditationes” van de Pseudo-Bonaventura (13de eeuw). Omwille van zijn sentimentele inhoud en narratieve en plastische uitbeeldingsmogelijkheden werd het erg populair in de Italiaanse en italianiserende kunst van de 16de eeuw. Gelijkaardige composities treft men in onze…
Lees meer
Het thema van het bezoek van Elisabeth en Johannes als kind aan de Heilige Familie steunt niet op een evangelische aanwijzing maar op de “Meditationes” van de Pseudo-Bonaventura (13de eeuw). Omwille van zijn sentimentele inhoud en narratieve en plastische uitbeeldingsmogelijkheden werd het erg populair in de Italiaanse en italianiserende kunst van de 16de eeuw. Gelijkaardige composities treft men in onze gewesten ook aan bij Jan Van Hemessen en Frans Floris. Het opvallend paarswitte koloriet van de huid, in een zacht sfumato-modelé verbonden met een zeer donkere contrasterende schaduwtoon, is bijzonder kenmerkend voor dit schilderij en voor het werk van Cornelis van Cleve in het algemeen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.