Jos Léonard
Collectie Letterenhuis, Antwerpen (archief van Marnix Gijsen)
© fotograaf onbekend

Jozef Léonard

Geboren

1892

Overleden

1957

Periode

20ste eeuw

Meer over Jozef Léonard

Biografie
Meer info

Van 1912 af maakt Jos Léonard werken in diverse artistieke stijlen (art nouveau, futurisme en kubisme). Hij tekent zowel realistische portretten als geabstraheerde menselijke figuren en futuristische stadsindrukken. Hij is bevriend met Paul van Ostaijen en diverse andere vertegenwoordigers van de artistieke avant-garde in Antwerpen. Stilaan ontwerpt hij een eigen, modernistische beeldtaal, die aanleunt bij die van de Russische constructivisten. In 1918 richt hij samen met de schilder Jozef Peeters de groep Moderne Kunst op.

Vanaf 1924 begeeft hij zich in de grafische sector. Hij ontwerpt affiches en maakt boekontwerpen voor diverse, hoofdzakelijk Vlaamsgezinde uitgevers. Zijn werk wordt na zijn dood onder meer getoond op overzichtstentoonstellingen in de Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (1987).

Bron: Letterenhuis Antwerpen

Lees meer
Lees minder
RKD https://rkd.nl/explore/artists/49437
Wikidata https://www.wikidata.org/wiki/Q13739003
VIAF https://viaf.org/viaf/44194476

Werken van Jozef Léonard

Man in de stad
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Compositie in zwart, grijs, rood
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.