Nieuwsbrief beeldende kunst 12/22

Albert Baertsoen, Hoek van een vijver, sneeuw (Landhuis en park onder de sneeuw)
Albert Baertsoen, Hoek van een vijver, sneeuw (Landhuis en park onder de sneeuw), ca. 1892, collectie MSK Gent, Inv. 1914-AH - CC0, foto Dominique Provost

Onze beste wensen voor een mooi 2023!

Team VKC
Pascal, Alec, Rein, An

James Ensor, De hoofdzonden beheerst door de dood
James Ensor, De hoofdzonden beheerst door de dood, 1904, collectie Musea Brugge, handgekleurde ets, 85 x 132 mm - CC0
Nieuwe ets van Ensor vervolledigt reeks bij collectie Musea Brugge

Musea Brugge was al in het bezit van de zeven afzonderlijke prenten uit het album Les Péchés capitaux. Tot nu toe ontbrak de achtste prent uit de reeks waarop de personificaties van de zonden onder de zwarte vleugels van een doodshoofd zijn voorgesteld.

Ontdek de aanwinst
Jean Delcour, Bozzetto Jakobus de Mindere
Jean Delcour, Jakobus de Mindere, Bozzetto voor het gelijknamige beeld in de Sint-Jacobskerk in Luik, ca. 1690-1691, Collectie Vlaamse Gemeenschap, langdurige bruikleen aan het MSK, inv. 2022-G, terracotta, h 46,3 cm x b 28,1 cm x d 18,7 cm - CC0
Vlaams topstuk van Jean Delcour in langdurige bruikleen bij MSK Gent

De Vlaamse overheid verwierf eerder dit jaar een bozzetto voor Jakobus de Mindere (ca. 1690-1691) van de hand van de Luikse kunstenaar Jean Delcour. Het topstuk wordt in langdurige bruikleen gegeven aan MSK Gent, waar het op zaal wordt getoond en een versterking vormt van de collectie oude kunst.

Bekijk het topstuk
Guillaume Vogels, Pantazis peignant dans la neige
Guillaume Vogels, Pantazis peignant dans la neige, ca. 1881, collectie Mu.ZEE - CC0, foto Steven Decroos
Nieuwe aanwinsten voor Mu.ZEE in 2022

De collectie van Mu.ZEE geeft een overzicht van de Belgische beeldende kunst van 1830 tot op vandaag. In 2022 kon Mu.ZEE een aantal aanwinsten toevoegen aan de collectie.

Wat is nieuw in de collectie?
Peter Paul Rubens, Aanbidding door de koningen
Peter Paul Rubens, Aanbidding door de koningen, 1624-1625, KMSKA, olieverf op paneel, 447 x 336 cm, inv. 298 - publiek domein
Voorbereidingen summercourse gestart

In 2023 vindt de zevende editie van de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders plaats, met als thema The Age of Rubens. De summercourse is een initiatief van de VKC-musea, het Rubenianum, het Vlaams onderzoekscentrum voor Kunst in de Bourgondische Nederlanden, Universiteit Gent en KU Leuven.

Lees meer
Rubenshuis
Zaalzicht Rubenshuis, foto Ans Brys
Laatste kans om het Rubenshuis te bezoeken

Op 9 januari sluit het museum tijdelijk voor renovatie en uitbreiding. Met een rijkelijk gevuld programma neemt het Rubenshuis afscheid van het publiek.

Bezoek het Rubenshuis
Kunstwerk in focus

Onze reeks 'Kunstwerk in focus' biedt heel wat nieuw leesvoer. Hoe functioneert reliekverering? Dat kom je te weten in een artikel over een opmerkelijk ensemble reliekbeelden uit de collectie van M in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Geniet van een avond op de Amsterdamse Dam met George Hendrik Breitner, verken het oeuvre van Jean-Jacques Gailliard, die actief was in het epicentrum van het modernisme en lees meer over de zelfportretten van James Ensor of Rik Wouters.

Link to Twitter of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Facebook of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to LinkedIn of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to YouTube of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Instagram of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Pinterest of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to GitHub of Vlaamse Kunstcollectie - NL