Project IIIF 2 levert straffe resultaten op

De Vlaamse overheid kende in 2020 een subsidie van 57.000 euro toe voor de verdere uitbouw van het VKC-ecosysteem. VKC, meemoo, Musea Brugge en KMSKA waren partners in dit IIIF-project. We presenteren met enthousiasme de resultaten.

Project IIIF2
Deliverables

Op onze website vind je een overzicht van alle deliverables van het IIIF-project fase 2. De deliverables linken door naar de broncodes op GitHub en de verschillende proefopstellingen. Maar ook in deze nieuwsbrief kan je doorklikken naar de interessantste resultaten.

Naar de deliverables
Detail uit: Théo Van Rysselberghe, Zelfportret (studie), ca. 1880
Detail uit: Théo Van Rysselberghe, Zelfportret (studie), ca. 1880, MSK Gent - CC0, beeld artinflanders.be, foto Hugo Maertens
IIIF-metadatahandboek

Verken de aanbevelingen voor de opmaak van IIIF-manifests voor een logische presentatie van je collectie in diverse IIIF-vensters. Ontdek welke tools je kunnen helpen om dit alles tot een goed einde te brengen. Leer wat het verschil is tussen IIIF versie 2 en IIIF versie 3.

Bekijk het IIIF-metadatahandboek
Conditierapport
Tool voor conditierapportage

Samen met het KMSKA werd gewerkt aan de proefopstelling voor een meertalige conditierapportagetool op basis van IIIF-annotaties en -viewers. De tool gebruikt het VKC-ecosysteem als onderbouw.

Lees meer
Schermafbeelding 2021 10 28 om 15 47 43
Multilayering

Het project verkende de mogelijkheden van multilayering in IIIF. Door het combineren van bijvoorbeeld materiaaltechnische foto’s en een gewone foto kunnen ondertekeningen of compositiewijzigingen worden geduid. Lees hier hoe je dergelijke IIIF-opstelling voorbereidt.

Bekijk de verschillende mogelijkheden
artinflanders_meemoo
Verbinding met de gedigitaliseerde beelden van meemoo

Binnen het project maken we de verbinding tussen het VKC-ecosysteem en de infrastructuur van meemoo. De gedigitaliseerde beelden van meemoo stromen automatisch door naar het VKC-ecosysteem via een IIIF-Endpoint op de meemoo-Mediahaven-MAM.

Lees meer
Cantoortje
Cantoortje, collectie Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Musea Brugge - CC0
Testcase voor hybride museumcollecties

Voor het eerst is het VKC-ecosysteem uitgetest voor de hybride museumcollecties van de Musea Brugge. Tot de collectie van deze musea behoren naast kunstobjecten ook artefacten uit textiel, edelmetalen, …

Lees hier hoe we te werk gingen
Vraag een demo

Interesse om zelf aan de slag te gaan met IIIF of om gebruik te maken van het VKC-ecosysteem? Vraag een demo aan bij de VKC-coördinator.

Link to Twitter of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Facebook of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to LinkedIn of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to YouTube of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Instagram of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Pinterest of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to GitHub of Vlaamse Kunstcollectie - NL