Meemoo stuurde de ontwikkeling van een IIIF-image-endpoint op de meemoo-mediahaven-MAM aan. De analyse en de architectuur werd uitgetekend door meemoo, de ontwikkeling ervan werd uitbesteed aan een private partner. De door meemoo geschreven architectuurnota vind je via ProjectCEST en GitHub.
Deze IIIF-image-endpoint laat toe dat (in de testopstelling een tweehonderdtal) digitale beelden gerelateerd aan de collecties van de VKC-partnermusea, geautomatiseerd kunnen worden opgeroepen voor hergebruik, en dit volgens het IIIF-protocol.
Door de ontwikkeling van IIIF-image-endpoint bij meemoo werd een missing link in het hergebruik van de digitale beelden van museumcollecties opgelost. Sinds de oplevering van het project kunnen alle beelden in principe onmiddellijk geautomatiseerd worden opgevraagd, ongeacht waar het moederbestand wordt bewaard of beheerd, is dat nu bij de musea zelf, of is dat bij meemoo. Meemoo realiseert hiermee ook een antwoord op een belangrijke vraag, met name of beelden ook geautomatiseerd, cf. de IIIF-protocollen en zonder persoonlijke bemiddeling kunnen worden ter beschikking gesteld voor alle geïnteresseerde hergebruikers.
De broncode van de proefopstelling met alle relevante documenten en issues kan je terugvinden in GitHub. De proefopstelling wordt nu verder getest door de VKC en de VKC-partnermusea. Wanneer de proefopstelling goed wordt bevonden, kunnen de volledige gedigitaliseerde fotocollecties van de VKC-partnermusea die aan meemoo in beheer werden gegeven worden vrijgegeven via de IIIF-endpoint op de meemoo-MAM. Dit is voorzien voor na de projectperiode.
Het digitale beeld volgt binnen de opgeleverde opstelling volgende functionele processing workflow:
Het beeld wordt geëxporteerd uit het archief a.d.h.v. het meemoo external_id (andere id’s zijn mogelijk).
De metadata wordt opgehaald uit de MAM (REST API).
Indien er een kleurenkaart aanwezig is wordt deze automatisch verwijderd.
Er volgt een dynamische herschaling (voor meer uitleg, zie hieronder).
De colorspace wordt naar sRGB omgezet (indien er een ander icc-profiel is).
Er volgt een ‘compress’ en ‘encode’ als jp2 met behulp van Kakadu.
De metadata-tags van het origineel worden toegevoegd (xmp, iptc).
Het gegenereerde beeld wordt opgeslagen in de media folder t.b.v. de image server.
Meer uitleg over de werking van de IIIF-Endpoint op de meemoo-MAM en de mogelijkheid tot het herschalen van de foto’s staat in deliverable 4.
De nota over de Image Processing Workflow en het herschalen van de foto’s vind je op GitHub.
Bekijk de deliverables van dit project:
In het verleden maakte meemoo (Lukas, art in Flanders) zelf metadata aan bij de werken waarvan het een digitale reproductie ter beschikking stelde. Dit leidde tot een situatie waarbij over eenzelfde werk meemoo over andere metadata beschikte dan de collectiebeherende instelling zelf. Met dit project werd aan de hand van een proefopstelling een aanzet gegeven om ook daarmee komaf te maken. Het meemoo-ecosysteem kan nu, na een mapping en de ontwikkeling van een pipeline, aansluiten op de VKC-datahub. Zo kunnen de metadata zoals aangemaakt in de collectiebeheersystemen van de musea via de datahub en de ontwikkelde pipeline geautomatiseerd doorstromen naar de meemoo-Mediahaven-MAM.
Initieel werd verondersteld dat de door meemoo aangemaakte metadata vaak ook ten aanzien van de metadata van de collectiebeherende organisaties verrijkende metadata waren (bijvoorbeeld op het vlak van meertaligheid van de titels, extra beschrijvende velden, trefwoordenlijsten, auteursrechtenstatus, …). Daarom werd van de meemoo-metadata een export gemaakt zodat deze potentieel verrijkende metadata niet verloren zouden gaan wanneer de pipeline van de VKC-datahub naar de meemoo-mediahaven-MAM zou worden geactiveerd.
In tegenstelling tot de verwachtingen heeft de export van de door de meemoo (Lukas, art in Flanders) aangemaakte metadata uiteindelijk relatief weinig interessante metadata opgeleverd.
De keuze werd gemaakt om enkel de Engelstalige beschrijvingen te exporteren. Deze werden als CSV-bestand aan de authority files toegevoegd. Deze kunnen via de inventarisnummers worden toegewezen aan objecten uit de collecties van het KMSKA en het Groeningemuseum. De musea kunnen indien gewenst deze data in hun registratiesysteem opnemen.
D6. Export van metadata uit het meemoo-MAM in een gestructureerd formaat
D7. Component die metadata uit de datahub synchroniseert met records in het meemoo-MAM
D8. Koppeling van de VKC-datahub en -imagehub op de meemoo-MAM-infrastructuur