Nieuwsbrief digitalisering 05/22

Video VKC-ecosysteem: detail
Het VKC-ecosysteem in tien minuten uitgelegd

Het VKC-ecosysteem ontsluit data en beelden uit de collectiebeheersystemen en DAM-systemen van verschillende museale actoren voor geautomatiseerd hergebruik. Op het 'Bootcamp open culturele data 2022' van meemoo presenteerde VKC de verschillende componenten en de werking ervan.

Bekijk de video
Investeren in authorities is nodig

“Investeren in authorities is nodig.” Dat is de duidelijke slotsom van de studiedag over de Art & Architecture Thesaurus op 3 mei in Antwerpen. Pascal Ennaert (coördinator Vlaamse Kunstcollectie) brengt verslag uit van de studiedag, met tal van praktijkvoorbeelden over het gebruik van AAT, en de kansen en uitdagingen voor een toekomstgerichte beschrijving van collecties.

Lees het verslag
AAT Europeana
Opname IIIF Friday 6 beschikbaar

Op 29 april vond de zesde IIIF Friday plaats. Op het programma stonden vier inspirerende praktijkvoorbeelden van Madoc (GhentCDH), MoMu, CoGhent en Amsab-ISG die de mogelijkheden met IIIF illustreren. IIIF Fridays is een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie, meemoo, Openbare Bibliotheek Brugge en Universiteitsbibliotheek Gent.

(Her)bekijk IIIF Friday 6
Navplace_IIIF
Oproep erfgoeddatabanken

Op termijn zullen de huidige erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht plaatsmaken voor twee nieuwe systemen. Meemoo laat graag de erfgoedsector aan het woord om de functionaliteiten van de nieuwe systemen mee te bepalen via werksessies en een klankbordgroep.

Doe mee
Pexels emre can acer 2418458
Link to Twitter of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Facebook of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to LinkedIn of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to YouTube of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Instagram of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Pinterest of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to GitHub of Vlaamse Kunstcollectie - NL