Nieuwsbrief digitalisering 11/22

Pexels toni cuenca 776807
Nieuwe fase IIIF-project van start

De derde fase van het IIIF-project omvat deeltrajecten rond crowdsourcing, een IIIF-manifestenbibliotheek en IIIF-storytelling. De partners van het project zijn Plantentuin Meise, meemoo, GhentCDH, Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge en Museum Plantin-Moretus.

Wat houdt het project in?
Projectmedewerker Rein Debrulle bij VKC

Rein Debrulle versterkt het VKC-team voor de realisatie van het IIIF-project fase 3. Rein studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en gaat binnenkort ook aan de slag bij Ghent Centre for Digital Humanities. Welkom Rein!

Schermafbeelding 2022 10 25 om 15 21 42
Opname IIIF Friday 7 beschikbaar

Op 14 oktober vond de zevende editie van IIIF Fridays plaats, met als centrale thema IIIF viewers. Na een introductie over de verschillende IIIF viewers door Karin Van der Poorten, lichtten drie internationale sprekers enkele viewers uitgebreider toe: TIFY, Mirador en Universal Viewer.

Bekijk de opname
Saloncatalogiproject bereikt foutenpercentage van minder dan 5% bij tekstherkenning

Met het project ‘VKC Enriched’ zet de Vlaamse Kunstcollectie samen met UGent (GhentCDH en Imec IDLab) in op verschillende mogelijkheden van artificiële intelligentie. Bij het deelproject ‘Saloncatalogi’ werkt Alec Van den broeck aan geautomatiseerde transcriptie en datamining via machine learning op de catalogi van de negentiende-eeuwse kunstsalons.

Benieuwd naar de eerste resultaten?
Fig3vkcenriched
Meemoo-project bepaalt rechtenstatus van objecten

Voor veel cultureel-erfgoedobjecten ontbreekt een heldere rechtenstatus. Het project DO IT! zet in op het identificeren van materiaal als publiek domein en op het verrijken van data in de collectiebeheersystemen en op Wikidata.

Lees meer over het project
Pexels yusuf p 9203123
Trefdag virtueel museum van Vlaanderen

Het concept voor het virtueel museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen begint vorm te krijgen. Momenteel wordt het concept verder uitgewerkt met enkele interactieve prototypes.

Ga naar de trefdag op 21/11
Schermafbeelding 2022 11 08 om 09 41 56
Link to Twitter of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Facebook of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to LinkedIn of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to YouTube of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Instagram of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to Pinterest of Vlaamse Kunstcollectie - NL Link to GitHub of Vlaamse Kunstcollectie - NL