Wie aan annotaties denkt, haalt zich vaak simpele aantekeningen bij een bron (bv. een tekst, een beeld, een video) voor de geest. Annotaties worden dan een digitale tegenhanger van de post-it. Dit beeld omvat echter maar een klein deel van de mogelijkheden en de moeilijkheden van annotaties.
Binnen de IIIF-standaarden worden annotaties gebruikt voor uiteenlopende processen: de presentatie van beelden, informatieve aantekeningen, doorzoeken van getranscribeerde tekst, online crowdsourcing, online georeferentie, enz. Om deze processen gebruiksvriendelijker te maken, zijn binnen de IIIF-community diverse tools ontwikkeld.
De Vlaamse Kunstcollectie heeft al een aantal projecten opgezet met IIIF-annotaties. De proefopstelling van de conditierapportagetool gebruikt annotaties om schade aan een kunstwerk te beschrijven en aan een specifiek deel van het werk te verbinden.
Het IIIF-project fase 3 onderzoekt onder meer de mogelijkheden van annotaties in de context van crowdsourcing en storytelling.
Ontdek de mogelijkheden van IIIF en annotaties in het IIIF-metadatahandboek.