De zes belevingsprototypes (verhaal, (UiT)event, interactief verhaal, spel, AR en challenges) die in 2022 werden uitgewerkt, worden dit jaar verder verfijnd.
Het redactieplan krijgt vorm door een tijdelijk redactieteam dat onder leiding staat van historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief en dat ondersteund wordt door het tijdschrift OKV. Een selectiekader met acht criteria helpt bepalen welke door de sector aangereikte verhalen in de eerste versie van het virtueel museum worden opgenomen. Wanneer er een beheersentiteit voor het virtueel museum geselecteerd is, zal deze de redactietaken overnemen.
Communicatiepartner Bonka Circus maakt intussen werk van de strategische communicatie en bedenkt een naam en gezicht voor het virtueel museum.
Het virtueel museum zal beschikbaar zijn als website en als app. Gebruikers zullen erfgoed bij hen in de buurt kunnen zoeken en aan de hand van suggesties door verschillende erfgoedbelevingen scrollen. De applicatie moedigt gebruikers aan om een profiel te delen, zodat ze gepersonaliseerde suggesties krijgen. Het platform omvat daarnaast de toepassing waarin (gast)redacteurs onder meer belevingen kunnen aanmaken en beheren. Het platform is erop gericht om erfgoeddata op een gestandaardiseerde wijze uit te wisselen met andere toepassingen. Voor de ontwikkeling van het technisch platform werkt het virtueel museum samen met Inuits en Atos.
Consultancybedrijf Think with people werkte mee aan het beheers- en businessplan voor het virtueel museum. Er is momenteel nog geen beheersentiteit gekozen. Departement CJM maakt een voorstel op van potentiële beheersentiteiten dat aan de volgende regering gepresenteerd zal worden.
Een eerste versie van het virtueel museum wordt verwacht in januari 2024, de lancering in maart van dat jaar.
Lees meer over het verdere verloop op de website van het virtueel museum.