Deze tekening uit de omgeving van de kunstenaar getuigt van de grote invloed die hij heeft uitgeoefend op de Zuid-Nederlandse artistieke productie. De tekening, gemaakt met penseel, bruine inkt en houtskool, toont de bezwijming van de heilige Maagd. Ze wordt ondersteund door Johannes, twee Maria’s vervolledigen het tafereel. Hetzelfde motief komt voor in Rogier van der Weydens Triptiek van de Zeven Sacramenten (collectie KMSKA), die tussen 2009 en 2022 in bruikleen bij M was. De houding van de bezwijmende Maagd en Johannes, de gezichtsuitdrukkingen en de gedrapeerde kleding zijn quasi identiek weergegeven.
M heeft ook ander werk uit de omgeving van Rogier van der Weyden in de collectie: De Heilige Drievuldigheid (ca. 1430) uit het atelier van Van der Weyden en de Edelheeretriptiek (1443), die in de Sint-Pieterskerk bewaard wordt. Deze triptiek is de oudst bekende kopie van Rogier van der Weydens Kruisafneming (ca. 1435), gemaakt voor de kapel van O.L.V-van-Ginderbuiten, maar nu deel van de collectie van het Prado in Madrid.
In 2009 organiseerde M Leuven de overzichtstentoonstelling Rogier van der Weyden. De passie van de meester.
Rogier van der Weyden (ca. 1399/1400-1464) werd geboren in Doornik. In 1427 begon hij te werken in het atelier van Robert Campin. Tegen 1435 woonde Van der Weyden in Brussel, zijn atelier was aan de Cantersteen. Hij werd er benoemd tot officiële stadsschilder, een job die hij tot het einde van zijn leven behield. Al snel groeide Van der Weyden samen met Jan van Eyck uit tot een van de belangrijkste Zuid-Nederlandse schilders van de vijftiende eeuw. De beheerste emotie van de figuren in zijn schilderijen had een enorme invloed op de visuele kunsten en de volgende generaties van kunstenaars.