De aanwinsten komen uit de late middeleeuwen, maar ook uit de negentiende en twintigste eeuw.
Concreet gaat het om een negentiende-eeuws 'memento mori'-schedeltje, een olieverfschets van Gustave Van Aise en een 'bozzetto' of voorbereidend werk van het atelier Goyers uit diezelfde periode, een beeldhouwwerk van de heilige Arnoldus van Metz gemaakt door Hendrik Roesen rond 1500, een sculptuur die Johannes de Doper voorstelt van de hand van Jan II of Passchier Borman, een barokbeeldje in buxus van Maria met kind door de Mechelse beeldhouwer Nicolas van der Veken, een pateen (hostieschaaltje) uit de twintigste eeuw van de belangrijke Leuvense zilversmid Dom Martin en een hedendaags sculptuur van de Wijgmaalse Joost Laroy. Een zelfportretmedaillon en twee beeldhouwwerken vervoegen de belangrijke deelcollectie rond Constantin Meunier.
Het oeuvre van Hendrik Roesen is zeldzaam en voornamelijk terug te vinden in kerken en in de M-collectie. Het beeld van de heilige Arnoldus van Metz, de ridder-bisschop, is uitmuntend gesculpteerd.
Sinds de expo Borman en zonen is M het internationale zwaartepunt van kennis en expertise over deze beeldhouwersfamilie. Het beeldhouwwerk van Johannes de Doper die toegeschreven is aan Jan II of Passchier Borman was tot voor kort ongelokaliseerd.
Constantin Meunier (1831-1905) is een van de grootste Belgische beeldhouwers. Zijn werk is een weerspiegeling van de industriële, sociale en politieke ontwikkelingen van zijn tijd. De nieuwe aanwinsten voor M, een zelfportretmedaillon en twee beeldhouwwerken, dienen als belangrijke referentiestukken voor zijn oeuvre. Bovendien is van de bronzen Schovenbinder slechts één ander exemplaar bekend. Het plaasteren gevelbeeld L’ industrie werd slechts twee keer in brons afgegoten, waaronder één keer in opdracht van Musée d’Orsay in Parijs. M bezit nu het model voor dit werk.
De nieuwe aanwinsten zijn op verschillende manieren sterk verbonden met Leuven.
In 1888 werden in opdracht van Leopold Vanderkelen, burgemeester van Leuven, drie schilderijen besteld voor zijn woning. Als voorbereiding hiervoor maakte Gustave Van Aise een olieverfschets. De schilderijen werden toegevoegd aan zijn collectie én deden dienst als aankleding van zijn woning, het huidige Hôtel Vanderkelen, deel van de M-site.
Constantin Meunier was leerkracht aan de kunstacademie in Leuven. De familie Borman en Joost Laroy hebben hun roots in Leuven. Roesen was heel actief in de regio en vermoedelijk ook Leuvenaar. Dom Martin Martin osb (1889–1965), was een Benedictijner monnik van de Leuvense Abdij Keizersberg.
De meeste aanwinsten zullen vanaf 14 oktober te zien zijn in 'Museum in beweging’ in M. Binnenkort meer info op de website van M Leuven.