Axiell heeft haar manier van productontwikkeling aangepast. Het bedrijf werkt tegenwoordig met een aantal vaste sprints. De laatste van deze sprints dient telkens voor bug fixes. Nadat deze bug fixes werden verholpen, wordt de update doorgegeven voor documentatie en ter beschikking gesteld aan de gebruikers. Daarna begint de cyclus opnieuw.
Momenteel zitten enkele nieuwe functies in de ontwikkelingsfase. Een van deze functies is phrase indexing, waardoor je op een korte zin kan zoeken, bijvoorbeeld in beschrijvingen. Deze functie wordt op inactief gezet in de basisinstellingen, omdat er een indexering nodig is om het te gebruiken na activatie. Indexering binnen Axiell Collections zelf duurt heel lang. Daarom heeft Axiell een aparte tool ontwikkeld en uitgetest met wel heel grote databanken (van meer dan 10 miljoen records). Deze enorme databanken konden binnen ongeveer 48 uur geïndexeerd worden.
Een andere functionaliteit die in ontwikkeling is, is de mogelijkheid om verwijderde records alsnog te herstellen. Hiervoor moet journalling geactiveerd zijn. Deze functionaliteit wordt ook uitgebreid naar samengevoegde records, maar de samenvoeging zelf zal niet ongedaan worden gemaakt. Axiell maakt het ook mogelijk om beelden of andere media te exporteren uit Axiell Collections, met de mogelijkheid om ook een thumbnail toe te voegen in exports naar Excel.
Axiell blijft ook nieuwe externe thesauri en authorities integreren in Axiell Collections, op basis van de noden van de gebruikers. Eens een thesaurus of authority geïntegreerd is voor één gebruiker kunnen alle gebruikers kiezen om deze in te zetten. Aangezien dit over de ganse gebruikersgroep van Axiell Collections gaat, kunnen we verwachten dat er veel thesauri en authorities toegevoegd zullen worden. Deze zijn lang niet altijd noodzakelijk of van toepassing in elke regionale context of voor elk museum.
Axiell zal binnenkort de verschillende teams van medewerkers uit Europa en het Midden-Oosten samenvoegen in een EMEA-regioteam. Het is de bedoeling dat met zo’n bredere pool van personeel er meer en sterkere expertise aanwezig is en dat verschillende processen in de regio’s sterker op elkaar worden afgestemd.
Bij de transitie van Adlib naar Axiell Collections heeft men vastgesteld dat één van de grootste valkuilen schuilt in de datatypes. In Adlib is er zo goed als geen controle op het soort informatie dat in een veld wordt ingevuld. Denk hierbij aan het oneigenlijk gebruik van velden voor alternatieve nummers om een work-pid in te voeren in Adlib. In Axiell Collections is er evenwel validatie van data ingebouwd, met als resultaat dat ‘ongeldige’ data in velden van Adlib niet meegenomen kunnen worden in de transitie. Dergelijk ‘oneigenlijk’ veldgebruik dient dus gecorrigeerd om data te kunnen omzetten van Adlib naar Axiell Collections. Omdat het oneigenlijk gebruik van velden in Adlib redelijk groot is vrezen we redelijk veel contentverlies wanneer men hierbij onzorgvuldig tewerk gaat en de content van de oneigenlijk gebruikte velden niet vooraf bewaart.
Op de conferentie was ook de zgn. dekolonisering van erfgoeddata een belangrijk aandachtspunt. Hiermee wordt bedoeld dat verouderde, negatieve of eurocentrische terminologie binnen de databanken makkelijk kan worden gecorrigeerd naar correcter, minder kwetsende en actuelere terminologie. De medewerkers van Axiell gaven hierbij aan dat de huidige velden geen enkel obstakel bieden bij een eventueel gedekoloniseerde aanpak.