Belle jeunesse

© SABAM Belgium 2022 - http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Kunstenaar / maker

Marie-Jo Lafontaine

Datering

1998
Marie-Jo Lafontaine heeft meerdere reeksen portretten gefotografeerd van kinderen en jongeren. Het gaat steeds om individuele portretten, maar doordat ze in serie worden getoond, krijg je meteen ook een indruk van diversiteit. Bij de reeks ‘La belle jeunesse’ zijn de jongeren uit hun dagelijkse omgeving weggehaald. Ze dragen bovendien geen eigen kledij. In een studio poseren ze tegen een effen…
Lees meer
Marie-Jo Lafontaine heeft meerdere reeksen portretten gefotografeerd van kinderen en jongeren. Het gaat steeds om individuele portretten, maar doordat ze in serie worden getoond, krijg je meteen ook een indruk van diversiteit. Bij de reeks ‘La belle jeunesse’ zijn de jongeren uit hun dagelijkse omgeving weggehaald. Ze dragen bovendien geen eigen kledij. In een studio poseren ze tegen een effen gekleurde achtergrond, met een fel gekleurd t-shirt aan. Het contrast tussen de kleuren van de achtergrond en de kledij maken het beeld abstracter en expressiever. Alle aandacht gaat naar de gezichten van de jongeren. De ogen kijken je doordringend aan, de gelaatstrekken zijn haarscherp, het formaat is meer dan levensgroot. De beelden wekken onrust. Ze laten je niet onverschillig. We voelen een dwingende oproep. De jongeren vragen ons rekenschap voor onze daden. Het verspillen van grondstoffen, het ontwrichten van ecosystemen, de schuldenlast van de overheid, de toenemende commercialisering, … Welke toekomst staat de jeugd vandaag nog te wachten? Hebben wij überhaupt voor een toekomst gezorgd? Hun perspectieven, idealen en dromen wordt systematisch bedrogen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Marie-Jo Lafontaine RKD Wikidata
Type foto AAT
Categorie foto's AAT
Materiaal
kleurenfoto's op aluminium
Afmetingen 125 x 125 cm (hxb) (5x)
Locatie In depot
Objectnummer K002337
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.