Dynamische uitdrukking van de beweging van een danseres

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Jules Schmalzigaug

Datering

1914

Periode

20ste eeuw
Het schilderij 'Dynamische uitdrukking van de beweging eener danseres' (1914) van Jules Schmalzigaug (1882 - 1917) werd in het voorjaar van 1914 tentoongesteld op de 30ste editie van het Parijse Salon des Indépendants. De Antwerpse kunstenaar bevond zich op dat moment echter niet in de Franse hoofdstad, maar in Italië. Schmalzigaug was in 1912 naar Venetië verhuisd, na tijdens een…
Lees meer
Het schilderij 'Dynamische uitdrukking van de beweging eener danseres' (1914) van Jules Schmalzigaug (1882 - 1917) werd in het voorjaar van 1914 tentoongesteld op de 30ste editie van het Parijse Salon des Indépendants. De Antwerpse kunstenaar bevond zich op dat moment echter niet in de Franse hoofdstad, maar in Italië. Schmalzigaug was in 1912 naar Venetië verhuisd, na tijdens een tweejarig verblijf in Parijs (1910 - 1912) geprikkeld te worden door het futurisme dat er geëxposeerd werd. Meer en meer interesseerde hij zich onder invloed van de (in oorsprong) Italiaanse kunststroming in de dynamiek en het weergeven van de beweging. Dat kon gedaan worden door meerdere perspectieven aan te wenden in plaats van vast te houden aan één gezichtspunt. In 'Dynamische uitdrukking van de beweging eener danseres' paste Schmalzigaug dat toe. Aan de hand van fijne verftoetsen in blauw, geel en rood wordt het onderwerp op wervelende wijze in beeld gebracht. Het schilderij is geïnspireerd op het pointillistisch werk van Seurat in de keuze voor de primaire kleurtoetsen. De compositie is heel licht, met pure kleuren tegen een monochrome witte achtergrond. De diagonale en gebogen kleurlijnen geven een spontane beweging weer. Lijnen die ritmisch herhaald worden, geven een indruk van beweging. Drie patronen worden herhaald: schuine stroken die het schilderij doorkruisen en dragen, kleurtoesten die dynamiek en volume geven aan het doek en kleine geometrische penseelstreken die tweedimensionaliteit geven. Het zorgt voor een levendige, dynamische structuur van kleuren en lijnen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jules Schmalzigaug VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
lijmverf op doek
Afmetingen 94 x 105 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer K000930
Beschrijving
Trefwoord danseres Iconclass
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.