Het afscheid

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Constant Permeke

Datering

1948

Periode

20ste eeuw
In 1948 stierf Marietje, de vrouw van Constant Permeke, na een lange ziekte. Permeke drukte zijn verdriet uit in het aangrijpende schilderij ‘Het afscheid’. Hij maakte ook een sculptuur voor haar graf, ‘Naakt als liggend grafbeeld’, maar de pastoor weigerde om het beeld op het kerkhof van Jabbeke te plaatsen. Permeke trok zich na haar dood terug uit het openbare…
Lees meer
In 1948 stierf Marietje, de vrouw van Constant Permeke, na een lange ziekte. Permeke drukte zijn verdriet uit in het aangrijpende schilderij ‘Het afscheid’. Hij maakte ook een sculptuur voor haar graf, ‘Naakt als liggend grafbeeld’, maar de pastoor weigerde om het beeld op het kerkhof van Jabbeke te plaatsen. Permeke trok zich na haar dood terug uit het openbare leven en stierf vier jaar later op 66-jarige leeftijd. Hij werd naast haar begraven op het kerkhof van Jabbeke.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Constant Permeke VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 163 x 178.5 cm (hxb)
Locatie Nu te zien in Permekemuseum
Objectnummer K000147
Beschrijving
Trefwoord deathbed Iconclass
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.