Christus

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Constant Permeke

Datering

1935

Periode

20ste eeuw
Het contrast tussen de donkere contouren van het lichaam van deze lijdende Christus en de transparante huid vallen onmiddellijk op. De stijl is verwant aan het werk van Franse expressionistische schilder Georges Rouault. Ook Rouault schilderde vaak een lijdende Christus. Permeke bewonderde de dramatische stijl van zowel Goya als Rouault. Hij gaf bijvoorbeeld de titel Hommage à Goya aan een…
Lees meer
Het contrast tussen de donkere contouren van het lichaam van deze lijdende Christus en de transparante huid vallen onmiddellijk op. De stijl is verwant aan het werk van Franse expressionistische schilder Georges Rouault. Ook Rouault schilderde vaak een lijdende Christus. Permeke bewonderde de dramatische stijl van zowel Goya als Rouault. Hij gaf bijvoorbeeld de titel Hommage à Goya aan een grote naakttekening waarin een gelijkaardige dramatiek tot uiting komt. In de jaren dertig vertoonde het werk van Permeke trouwens al veel minder stijlverwantschap met het werk van Gust De Smet en Frits Van den Berghe. De drie kunstenaars bleven wel contact houden; Gust De Smet was tot aan het einde van zijn leven Permekes beste vriend. Af en toe verbleef De Smet in Jabbeke bij het gezin Permeke.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.