Oude man in een kroeg

CC0

Kunstenaar / maker

Adriaen Brouwer (schilder)

Datering

(1632-1635)

Periode

17de eeuw
Een oude burgerman is in een kroeg op zijn stoel in slaap gevallen. Op de voorgrond staat een kruik bier. Overmatig drankgebruik en de warmte van het potkacheltje eisten hun tol. Het hoofdpersonage neemt een groot deel van het beeldvlak in. In de achtergrond begluurt een onguur type een verliefd koppel vanuit een vensteropening. De monumentaliteit van deze compositie is…
Lees meer
Een oude burgerman is in een kroeg op zijn stoel in slaap gevallen. Op de voorgrond staat een kruik bier. Overmatig drankgebruik en de warmte van het potkacheltje eisten hun tol. Het hoofdpersonage neemt een groot deel van het beeldvlak in. In de achtergrond begluurt een onguur type een verliefd koppel vanuit een vensteropening. De monumentaliteit van deze compositie is vergelijkbaar met twee herbergtaferelen van Brouwer in München (Alte Pinakothek, inv.nrs. 1281 en 2014). In dit moralistische genretafereel verwijst de kunstenaar naar de hoofdzonden gulzigheid, luiheid, en wellust, gerelateerd aan drankzucht. In het schilderij konden burgers zich vergapen aan dit laakbare gedrag. Daarnaast richt de kunstenaar zich op de psychologie van de verschillende figuren. De gluurder is een komisch detail dat Brouwer vaker in zijn latere werk gebruikt, onder meer in de Herbergscène in Londen (National Gallery, inv.nr. NG 6591). De afwisseling van transparante en dekkende verflagen en de detaillering van gezicht, kraag en handen met behulp van fijne penseelstreekjes zijn kenmerkend voor Brouwers schilderstijl. Die geraffineerde schildertechniek draagt bij aan het kijkgenot. Het schilderij wordt omstreeks 1632-1635 gedateerd.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.