Quelques images de la vie d'un artiste (Enkele taferelen uit het leven van een kunstenaar)

© SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Edgard Tytgat (schilder)

Datering

1917

Periode

20ste eeuw
Edgard Tytgat maakte Quelques images de la vie d’un artiste (Enkele taferelen uit het leven van een kunstenaar) in 1917, naar aanleiding van het overlijden van zijn vriend Rik Wouters, het jaar voordien. Tytgat beschreef en verbeeldde zijn herinneringen aan hun vriendschap in een aangrijpend verhaal; in de prospectus van de druk vermeldde hij: ‘Ik zal trachten van dit boek…
Lees meer
Edgard Tytgat maakte Quelques images de la vie d’un artiste (Enkele taferelen uit het leven van een kunstenaar) in 1917, naar aanleiding van het overlijden van zijn vriend Rik Wouters, het jaar voordien. Tytgat beschreef en verbeeldde zijn herinneringen aan hun vriendschap in een aangrijpend verhaal; in de prospectus van de druk vermeldde hij: ‘Ik zal trachten van dit boek een relikwie te maken.’ In de bedrukte kaft zitten negentien dubbelgevouwen bladen waarvan telkens alleen de binnenzijde is benut. Op het eerste blad staat het dubbelportret van Rik en Nel Wouters, op het volgende dubbelgevouwen blad rechts een bloemvignet en links Tytgats zelfportret. Daarna begint het verhaal, bestaande uit zestien opeenvolgende bladen met telkens de tekst links en de kleurenhoutsnede rechts. Het boek ontstond in Londen en rolde van Tytgats eigen pers, ‘la presse de l’imagier’, in een oplage van 40 exemplaren. In Het is Tytgats eerste houtsnedenalbum.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.