De duivels Dzitts en Hihanox leiden Christus naar de hel

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1895

Periode

19de eeuw
Volgens apocriefe teksten bezocht Christus na zijn kruisdood het voorgeborchte van de hel om er Adam en de rechtvaardigen te verlossen. Dit verhaal bood kunstenaars door de eeuwen heen de mogelijkheid om goed en kwaad met elkaar te confronteren. Deze merkwaardige episode boeide ook Ensor. In zijn ets laat Christus zich gewillig door twee duivels voor de troon van Satan…
Lees meer
Volgens apocriefe teksten bezocht Christus na zijn kruisdood het voorgeborchte van de hel om er Adam en de rechtvaardigen te verlossen. Dit verhaal bood kunstenaars door de eeuwen heen de mogelijkheid om goed en kwaad met elkaar te confronteren. Deze merkwaardige episode boeide ook Ensor. In zijn ets laat Christus zich gewillig door twee duivels voor de troon van Satan leiden. De kunstenaar gaf zijn eigen versie aan het verhaal in de uitvoerige titel met gefantaseerde namen. De prent is een vereenvoudigde versie van de gelijknamige tekening uit 1886 (Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 7660). Hetzelfde thema behandelde Ensor in de prent “Christus daalt neer in de hel”, eveneens ontstaan in 1895 (inv. 1998-B-103).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.