De wraak van Hop-Frog

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

James Ensor (etser)
,
Edgar Allan Poe (auteur)

Datering

1898

Periode

19de eeuw
Voor de voorstelling “De wraak van Hop-Frog” baseerde Ensor zich op het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe. De kunstenaar heeft het moment weergegeven waarop de koning en zijn ministers, verkleed als apen brandend boven een carnavalesk uitgedoste menigte hangen, waar ook Ensor zelf deel van uitmaakt. Intussen wakkert de dwerg Hop-Frog met zijn toorts het vuur aan. De compositie…
Lees meer
Voor de voorstelling “De wraak van Hop-Frog” baseerde Ensor zich op het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe. De kunstenaar heeft het moment weergegeven waarop de koning en zijn ministers, verkleed als apen brandend boven een carnavalesk uitgedoste menigte hangen, waar ook Ensor zelf deel van uitmaakt. Intussen wakkert de dwerg Hop-Frog met zijn toorts het vuur aan. De compositie vertoont sterke overeenkomsten met de tekening van Jacques Callot “Eerste intermezzo van 1617” (Berlijn, Kupferstichkabinett). Van de voorstelling maakte Ensor in 1885 een lithografie, in 1896 een schilderij en twee jaar later de ets. De voorstelling in ets staat in spiegelbeeld, in vergelijking met de versie in lithografie.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.