Het Heilige Aanschijn

© SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Georges Rouault (schilder)

Datering

ca. 1953

Periode

20ste eeuw
Het heilige aanschijn toont ons het gelaat van Christus, afgebeeld op het doek van Veronica. Volgens de overlevering zou een vrouw tijdens de kruisweg het zweet en bloed van Christus’ gelaat hebben gewist. De afdruk die op het doek achterbleef gold als de enige en ware afbeelding van Christus. De vrouw kreeg pas later de naam Veronica, een verbastering van…
Lees meer
Het heilige aanschijn toont ons het gelaat van Christus, afgebeeld op het doek van Veronica. Volgens de overlevering zou een vrouw tijdens de kruisweg het zweet en bloed van Christus’ gelaat hebben gewist. De afdruk die op het doek achterbleef gold als de enige en ware afbeelding van Christus. De vrouw kreeg pas later de naam Veronica, een verbastering van het Latijns-Griekse ‘vera eikon’, wat ware afbeelding betekent. Om het menselijk lijden en het onrecht in de wereld uit te drukken vond de Franse schilder Georges Rouault zowel inspiratie in bijbelse verhalen als in eigentijdse gebeurtenissen. Christus als de verpersoonlijking van dat menselijk lijden komt in zijn oeuvre herhaaldelijk terug. Van Het heilige aanschijn zijn niet minder dan acht verschillende versies van hem bekend.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.