Psyche

Public Domain

Datering

ca. 1894

Periode

19de eeuw
Van Paul De Vigne bezit het museum een rijke beeldenverzameling. De Gentse kunstenaar behoorde tot de realistische strekking onder de Belgische beeldhouwers die inspiratie vonden bij de Italiaanse renaissancesculptuur en bij Jean-Baptiste Carpeaux, een Franse beeldhouwer die in België veel invloed had. In portretten en allegorische figuren, zoals hier bij deze Psyche, combineerde De Vigne een zeker classicisme met een…
Lees meer
Van Paul De Vigne bezit het museum een rijke beeldenverzameling. De Gentse kunstenaar behoorde tot de realistische strekking onder de Belgische beeldhouwers die inspiratie vonden bij de Italiaanse renaissancesculptuur en bij Jean-Baptiste Carpeaux, een Franse beeldhouwer die in België veel invloed had. In portretten en allegorische figuren, zoals hier bij deze Psyche, combineerde De Vigne een zeker classicisme met een verrassende natuurlijkheid. Het hoofd van het meisje staat lichtjes schuin, de hals is uitgerekt en de huid tot in de details weergegeven. De tegenstelling tussen haar ernstige blik en haar jeugdige leeftijd geeft haar een bijzondere kracht. Het beeld is uitgewerkt in ivoor, een geliefd materiaal bij beeldhouwers op het einde van de negentiende eeuw. Het Grieks ‘psyche’ betekent zowel ‘ziel’ als ‘vlinder’. Vandaar de vlindervleugels op haar rug. In de oudheid verwijst de vlinder naar de dood, in de christelijke traditie naar de opstanding. In relatie met de libel op de sokkel, zinnebeeld van elegantie en lichtheid, maar ook van zonde, wordt hier mogelijks verwezen naar de strijd tussen goed en kwaad.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.